Szürkehályog műtét

Milyen jelek utalhatnak a szürkehályogra?

Ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, ne halogassa, forduljon hozzánk!

 • Homályos látás
 • Elhalványuló színek
 • Káprázás – a reflektorok, lámpá­k fénye vagy a napfény túl élesnek tűnik
 • Rossz éjszakai látás
 • A szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának gyakori változása

Ezek a tünetek természetesen más szembetegség fen­nállásakor is jelentkezhetnek, de nagyon gyakoriak a szürkehályog kialakulása esetén. Ha bármilyen látásproblémát tapasztal, mindenképp keressen fel egy tapasztalt szemész szakorvost!

Vizsgálati / műtéti bejelentkezés

A következő telefonszámon tud bejelentkezni hozzánk vizsgálatra: +36 20 502 0179

Mi történik a szürkehályog műtét előtt?

Egy előzetes vizsgálat során a szakorvos megállapítja a szürkehályog típusát, előrehaladottságát, továbbá ellenőrzi, hogy Ön alkalmas-e műtétre.

Ezután megtervezi a műlencse dioptriáját és segít a megfelelő műlencsetípus kiválasztásában. A két szem műtéte nem egy napon történik.

Fontos tudnivalók a vizsgálat előtt

 • A részletes szemvizsgálat körülbelül 2 órát vesz igénybe.
 • Szemüvegét vigye magával.
 • Ha kontaktlencsét visel, a vizsgálat napja előtt a KEMÉNY LENCSÉT 4 hétig, a LÁGY LENCSÉT 1 hétig NE viselje. A vizsgálatra is szemüvegben menjen.
 • Vigye magával a korábbi szemészeti leleteit, valamint zárójelentéseit, belgyógyászati és egyéb vizsgálati eredményeit, melyeket az elmúlt 3 évben kapott.

Mi történik a vizsgálat során?

 • A vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem jár kellemetlenséggel.
 • Szemcseppekkel kitágítják a pupilláját, ezért a vizsgálat után néhány óráig homályosabb lesz a látása és fényérzékeny lesz a szeme. Gépjármű vezetése a vizsgálat után NEM javasolt.

Hogyan készüljön a szürkehályog műtétre?

 • Nyugodtan étkezhet a kezelés előtt, ne érkezzen a műtét helyszínére éhgyomorra.
 • Hölgyek a szürkehályog műtét előtt ne sminkeljenek.
 • Vigyen magával napszemüveget.
 • A kontaktlencse viselését továbbra is mellőzze, a kezelésre is szemüvegben menjen.

Phakoemulsifikáció (közismert rövidítése: Phako)

A Phakoemulsifikáció a legkorszerűbb eljárás, amelyet „öltés nélküli” szürkehályog műtétnek is hívnak.

A Phako során egy igen kis sebzésen keresztül egy eszközt juttatnak át a szaruhártya széli részén. Ez a végén tűszerű kis eszköz igen nagy frekvenciájú hanghullámokat bocsát ki, amely a tönkrement, elöregedett szemlencsét apró darabkákra zúzza. Ezeket a darabkákat azután a bejuttatott eszközön keresztül kiszippantják, azonban a lencse hátsó felszínét képező tok a helyén marad. Az eltávolított természetes lencse helyére ültetik be a műlencsét. A Phakoemulsifikáció során alkalmazott bemetszés olyan parányi, hogy magától összetapad, meggyógyul, öltésekre, varróanyagra nincs is szükség. Ezért is hívják „öltés nélküli” szürkehályog műtétnek.

Szürkehályog típusai

A korral kialakuló szürkehályog

Három fajtája van a korral kialakuló szürkehályognak: a kemény, a kérgi és a tok alatti szürkehályog.

A kemény szürkehályog esetében a fokozatosan elkeményedő lencse jellemző, sárgás színezetű lesz. Jellemző rá, hogy a távolra látás képessége vész el hamarabb, a közelre látás sokáig megtartott. Az ilyen betegek elhagyják korábbi olvasószemüvegüket, mintha „második látás” alakulna ki.

A kérgi szürkehályog típusnál a homályok elsősorban a lencse széli részein jelennek meg. Ez az a fajta, melyre nagyon jellemző a fényforrások (utcai lámpák, autó stb.) körül megjelenő csillogó udvar.

A hátulsó, tok alatti szürkehályog elsősorban valamivel fiatalabb korú pácienseknél fordul elő. A leggyakoribb tünet a káprázás, ill. gyenge látás jó fényviszonyok ellenére. Sok esetben alakul ki trauma hatására, ill. szteroid típusú gyógyszerek szedésének, vagy sugárzás hatásának következményeként.

Traumás eredetű szürkehályog

A traumás eredetű szürkehályog csoportjába tartoznak a fizikai erőbehatásra kialakult szürkehályogok. Az ionizáló sugárzások, elektromos, kémiai behatások, ill. betegségek, (mint pl. cukorbetegség) hatására kialakult kórképek is ide sorolhatók. Azonnal a behatás után, de akár évek múlva is kialakulhatnak a következmények.

Másodlagosan kialakuló szürkehályog

A szürkehályog műtét során a sebész a szemlencse belső részét távolítja el. A lencse tokja a műtétnél megmarad, ez szolgál a beültetett műlencse tartójául. Ez a lencsetok is homályossá tud válni, így a későbbiekben zavarhatja látást. Ez a homályképződés, mivel a műtét következményeként másodlagosan alakul ki, másodlagos szürkehályog néven ismert.

A jelenség hónapokkal, esetleg évekkel a műtét után alakul ki, általában mindkét szemet érinti. Ez a kórkép az, mely igen jól reagál a lézeres kezelésre.

Veleszületett szürkehályog

A veleszületett szürkehályog esetében a lencsehomály már születéskor jelen van. Minden 2000. szülésre esik egy ilyen eset. Ezek a szürkehályogok sok esetben nem járnak a látás beszűkülésével. Ha mégis, akkor műtéti kezelést igényelnek. A legtöbb esetben a csecsemőknél más alapbetegségéhez kapcsolódva alakul ki, esetleg örökletes, illetve kis számban nincsen nyilvánvaló oka.